Trykprøvning i hjemmet 101

Trykprøvning i hjemmet 101

Alle ved, at trykprøvning er vigtig, men desværre kan trykprøvning være besværligt. Du skal hente din tryktester og derefter foretage trykprøvningen – det er ikke ligefrem praktisk. Det betyder dog ikke, at du ikke kan trykprøve derhjemme! I dette blogindlæg vil vi lære dig, hvordan du tryktester derhjemme ved hjælp af nemme metoder, der ikke kræver noget særligt udstyr eller færdigheder.

Hvad er trykprøvning

Trykprøvning er en måde at teste trykbeholdere, rørsystemer eller andet trykbærende udstyr for utætheder på

Dette sikrer, at de er korrekt forseglet og ikke vil forårsage nogen skade, hvis trykket indeni bliver for højt.

Det er vigtigt, at du trykprøver dine husholdningsapparater ved lejlighed – det kan forhindre alvorlige skader.

Industriens standardtrykprøver har en nøjagtighed på +/- 0,25 %. Selv om det måske ikke virker som meget, vil den helt sikkert kunne fortælle, om der er en betydelig ændring i trykket mellem den ene aflæsning og den anden (hvilket ville indikere, at der enten var en lækage eller noget galt med systemet). Den viser også oplysninger om både minimumstryk og maksimumstryk, så du ved, hvilke værdier du skal holde øje med under fremtidige trykprøvninger.

Trykprøvning er også en vigtig del af certificeringen af trykbeholdere, som gør det muligt at transportere trykbeholdere over transportveje. Uden trykprøvning eller trykbeholdercertificering ville det ikke være sikkert at flytte disse højtrykssystemer fra det ene sted til det andet!

Hvorfor skal du gøre det

Alle trykbeholdere, der trykprøves, skal have en trykprøvningsprotokol. Det kan være så enkelt som at udfylde navnet på trykprøveren, dato og klokkeslæt for prøvningen og resultaterne (godkendt eller ikke godkendt)

Der kræves en trykprøvningsattest ved transport af højtrykssystemer over transportveje. Uden et sådant får du ikke lov til at flytte dit tryksystem over på en anden rute – det kan resultere i en eksplosion!

Du bør altid sikre dig, at alt er forseglet korrekt, inden du afslutter en trykprøvning. På den måde vil der ikke gå noget i stykker på grund af denne fejl, hvis der var noget galt med dit udstyr (f.eks. lækager), indtil du har rettet op på det.

Hvordan man gør det derhjemme

Du kan trykprøve et system derhjemme ved hjælp af to metoder: vandtryksprøvning og lufttryksprøvning. Vandtryksprøvning foregår ved at fylde trykbeholderen med vandhanevand, sætte den under tryk til ca. fem gange det normale driftstryk (for at simulere en overtrykssituation) og derefter slippe alt trykket på én gang. På dette tidspunkt bør du se tegn som f.eks. våde pletter på gulvet eller loftet – afhængigt af, hvor din udløbsventil er placeret – hvis der er nogen lækage fra dit udstyr.

Lufttrykprøvning kræver, at du fylder dit system helt op med trykluft (ved hjælp af enten en elektrisk kompressor eller en cykelpumpe). For at gennemføre en lufttryksprøvning skal du blot lade noget af trykluften slippe ud, indtil du når ca. 0,15 psi over trykniveauet for den trykbeholder eller det udstyr, der afprøves. Du skal teste både positive og negative trykbeholdere til denne metode, men bemærk, at du altid bør bruge en luftkompressor i stedet for en cykelpumpe, da den giver et meget større tryk end en almindelig cykelpumpe!